Wat te doen als uw beglazing aan de binnenkant beslaat

Deze condensatie wordt veroorzaakt door het temperatuur- en vochtigheidsverschil tussen de binnen- en buitenlucht. Het verschil in temperatuur en vochtigheid tussen de binnenzijde en buitenzijde van het raam veroorzaakt dit. Deze situatie komt meestal voor wanneer warme, vochtige lucht in contact komt met een koud oppervlak, zoals een raam.

Wat veroorzaakt het?

Het temperatuurverschil, de slechte isolatie of de hoge luchtvochtigheid zijn vaak de oorsprong van condens op de beglazing. Als het koud is buiten, is de beglazing vaak kouder dan de temperatuur in huis. Bij het contact tussen de warme binnenlucht en het koude glas van de beglazing, verliest de warme lucht haar capaciteit om vocht vast te houden.

Wanneer de luchtvochtigheid stijgt, zal overtollig vocht op het koude raam condenseren en zo condensvorming veroorzaken. Als de isolatie van een raam onvoldoende is, kan de temperatuur van het glas sterk afwijken van de binnentemperatuur. Ramen met een matige isolatie, zoals enkel glas, zijn gevoeliger voor condensatie.

Het uitvoeren van bepaalde activiteiten in huis, zoals koken, douchen of het drogen van wasgoed, kan ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid binnenshuis stijgt. Als deze vochtige lucht niet goed wordt afgevoerd, kan het condensatie op ramen veroorzaken, vooral als die ramen koud zijn. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van condensatie, maar er kunnen ook andere factoren meespelen in uw woning.

Verminderen of voorkomen

Zorg ervoor dat er goede ventilatie is in uw huis, met name in ruimtes waar veel vocht wordt gegenereerd, zoals de keuken en de badkamer. Zorg dat vochtige lucht naar buiten kan door ventilatieroosters te gebruiken of ramen te openen. Investeer in goede isolatie van uw ramen om temperatuurverschillen te verminderen.

Als er veel vochtige lucht wordt geproduceerd, bijvoorbeeld in de badkamer en keuken, kunt u uw afzuigventilatoren gebruiken om vocht direct af te voeren. Als de luchtvochtigheid in huis altijd hoog is, kunt u een luchtontvochtiger gebruiken om de luchtvochtigheid te verminderen. Als u condensatie vermindert, zal het binnenklimaat aangenamer worden en schimmelvorming voorkomen worden.

Snel een medewerker spreken? Bel 085 106 1530

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> Optimaliseer het onderhoud van uw beglazing
> Hoe kan ik hr glas herkennen met behulp van een lucifer